Usein kysyttyjä kysymyksiä

Entä jos en omista Bitcoinia, saati sitten ole minkäänlainen -nääri? Kannattaako miettiä muuttamista?

Ehdottomasti kannattaa. Ei tänne muuttaminen ole rahasta kiinni, kohtuullisella rahankäytöllä pärjää hyvin. Ainoa vaatimus on, että pystyt itse rahoittamaan oman elämäsi. Jos olet paikkariippumaton yrittäjä tai vaikka freelancer, niin pystyt hyvin muuttamaan tänne jos tienaat reilun tonnin kuussa. Varsinaisia työpaikkoja täällä ei ole (tai on, mutta palkkataso tuskin riittää sinulle), joten jos haluat tienata täällä paikallisesti, niin esim. turismi-alan yrittäjäksi ryhtyminen voi olla yksi vaihtoehto. Ehdottomasti helpointa kuitenkin on, jos pystyt tuomaan oman tulovirtasi mukanasi.

Markkinoitte ajatusta yhteen paikkaan muuttamisesta paikkariippumattomille ihmisille - pieni ristiriita?

Ei siinä oikeastaan ole ristiriitaa. Voit perustaa Boqueteen yhden tukikohdan, ja jatkaa paikkariippumatonta elämää siinä määrin kuin koet itsellesi hyväksi. Paikkariippumattomuushan ei tarkoita sitä, että koko ajan olisi oltava liikkeellä - se tarkoittaa että voit vapaasti valita missä asut. Muiden täällä asuvien avulla voit myös helpommin vuokrata asuntosi eteenpäin, jos haluat lähteä pidemmäksi aikaa reissuun. Yleensähän se ei ole mahdollista, jollet saa luotettavia henkilöitä hoitamaan vuokralaisen satunnaisia vaatimuksia, mahdollisia korjauksia jne. Täällä sitä ongelmaa ei ole: voit matkustella vapaasti JA pitää pysyvän asunnon.

Minkälainen kulttuuri ja elämäntyyli Boquetessa on?

Täällä on oikeastaan kaksi eri kulttuuria, paikallisten oma ja ulkomaalaisten mukanaan tuoma kulttuuri. Koska erityisesti USA:sta kotoisin olevia on paljon, niin tämä tuntuu usein amerikkalaiselta pikkukylältä (hyvässä mielessä). Tässä hyvä video (linkki vie videon loppupuolelle keskusta-ajeluun, sitä ennen on laitakaupungilla pyörimistä) siitä miltä täällä näyttää. Video on vuodelta 2011, mutta mitään kovin radikaaleja muutoksia ei ole tapahtunut.

Elämäntyyli täällä riippuu tietenkin eniten omasta elämäntilanteestasi ja siitä mitä itsellesi haluat. Yleensä ottaen meininki on sopivan rentoa. Täällä ei ole suuremmin tarvetta stressata asioista, joten jos et tuo stressiä mukanasi niin et sitä myöskään täältä löydä. Tranquilo!

Turvallisuus - eikö kylällinen pitkonörttejä ole otollinen kohde rikollisille?

Tämä tuntuu olevan monen huolenaihe, mikä on sinänsä ymmärrettävää, vaikka tuntuukin täältä katsottuna usein liioitellulta. Paljon maailmaa kiertäneinä olemme käyttäneet paljon aikaa turvallisuusasioiden miettimiseen, emmekä jätä tätä näkökohtaa huomioimatta vaikka Boquete onkin turvallinen paikka. Laajennetaanpa ensin hieman näkökulmaa:

Panamassa yleensäkin on paljon ulkomaalaisia, joista monet varakkaitakin. Näin on myös Boquetessa. Täällä on esimerkiksi paljon kalliita omakotitaloja, eikä niiden ympärillä ole sähköaitoja tai vartijoita. Aidat ovat yleensä metrin korkuisia koristeaitoja, ja niiden pääasiallinen tarkoitus on pitää koirat ja lapset sisäpuolella. Boquetessa asuu vakituisesti yli 3000 ulkomaalaista yli kolmestakymmenestä maasta, ja lisäksi täällä on lyhytaikaisempia turisteja. Vaikka tänne tulisi huomenna parikymmentä uutta suomalaista, niin se ei herättäisi ylimääräistä huomiota. Ulkomaalaisia tulee ja menee.

Rikollisuus Panamassa on vähäistä, eikä täällä tarvitse pelätä mitään väkivaltaisia rikollisjengejä tai mafiaa. Rikollisuutta on kaikissa maissa, eikä naiivi pidä olla missään, mutta Boquetessa rikollisuutta on hyvin vähän.

Kuinka moni tietää omaisuudestasi? Niin moni kenelle päätät itse kertoa. Suomessa tietenkin verotiedot julkistetaan median riepoteltavaksi, mikä ei välttämättä ole etusi (yksi syy lisää harkita muuttamista). Täällä mahdollinen omaisuutesi pysyy omana tietonasi, jos et itse lähde huutelemaan olevasi kylän kovin massikeisari. Vahva suosituksemme on, että esiinnyt täällä yrittäjänä tai digitaalisena nomadina, vietät normaalia elämää ja käytät maalaisjärkeäsi.

Bitcoinista voi ja kannattaa ihmisten kanssa puhua yleisellä tasolla, ja täällä on jo valmiiksi muitakin Bitcoin-harrastajia. Olipa sinulla omaisuutta tai ei, tai olipa se tehty Bitcoinin avulla tai muilla tavoin, niin rikkaana ja tyhmänä ei kannata esiintyä missään. Esiinny täällä normaalina oman elantonsa tienaavana ihmisenä, ja nauti elämästä.

Kun meitä tulee tänne enemmän, niin voimme myös nostaa yhteistä turvallisuustasoamme eri tavoilla. Olemme jo miettineet näitä asioita paljon, ja yhdessä voimme miettiä lisää. Yksityiskohtien avaamisesta täällä netissä ei ole hyötyä, joten puhutaan niistä sitten tänne tulevien kanssa.

Yhteenveto: Turvallisuusasiat on huomioitu ja huomioidaan jatkossakin.

Ainakaan näiden asioiden takia ei kannata jäädä Suomeen, jossa menetät lähes varmasti suuremman osan omaisuudestasi valtiolle kuin täällä huonoimmassakaan skenaariossa rikollisille. Rikosten uhriksi joutumisen riski täällä voi olla jopa pienempi kuin Suomessa.

Eikö siellä vieraassa kulttuurissa ole yksinäistä?

On ja ei. Kulttuurin vieraudesta tulikin jo ylempänä kirjoitettua, kaikki on suhteellista. Jos osaat englantia (tai espanjaa) niin ei tämä paikka niin vieraalta tunnu. Toisaalta täällä olisi vielä vähemmän yksinäistä jos täällä olisi enemmän samanhenkistä suomalaista porukkaa - tämän takiahan koko sivusto on olemassa.

Suomen verorahoilla saa toimivan infran - jos Panamassa kerran on niin pieni veroprosentti, niin toimivaa infraa ei varmaan ole?

Panaman verorahoilla saa… käytännössä yhtä hyvin toimivan infran. Mihinköhän ne Suomen moni(kymmen)kertaiset verot menevät? Ihan yhtä hyvää “palveluiden” laatua täällä ei saa esimerkiksi sähköverkon osalta ja joudut panostamaan vähän enemmän omaa rahaasi esim. vara-akkuihin. Toisaalta, eipä Suomenkaan maaseuduilla sähkönjakelu ole katkeamatonta. Erona on lähinnä se, että Suomessa sähkökatkoja on harvemmin, mutta ne saattavat kestää pidempään. Täällä katkoja on melkein viikoittain, mutta ne kestävät yleensä alle vartin. Muutaman kuukauden välein voi olla 2-4h pituisia katkoja.

Tiet ovat olosuhteisiin nähden hyviä, harvoin käytetyt vuoristotiet eivät tietenkään ole ylläpitolistan kärjessä, niinkuin ei pidäkään olla. Vilkkaammin liikennöidyt tiet ovat kuitenkin jopa paremmassa kunnossa kuin Suomessa. Vesihuolto toimii yleisesti hyvin, vaikka alueellisia eroja voi kuivalla kaudella olla. Infran toimivuus ei ole ongelma, joitakin eroja on, mutta niistä ei koidu ongelmia pienellä etukäteisvarautumisella. Näistä Panaman ja Boqueten haasteellisemmista puolista, kulttuurieroista ja muista huomioitavista asioista on tulossa erillinen artikkeli.

Entä terveydenhuolto, lasten päivähoito, koulut, vanhustenhoito?

Verorahoilla kustannettujen palveluiden “ilmaisuudesta” yleensä: ilmaista lounasta ei ole, ei täällä eikä Suomessa. Saatat hyvinkin maksaa jo nyt “ilmaisista” terveys- ja muista palveluista verojen muodossa enemmän kuin täällä maksaisit. Yksi tärkeä kysymys on, oletko nettoveronmaksaja nyt tai tulevaisuudessa.

Jos sen miettiminen tuntuu monimutkaiselta, niin omasta näkökulmastasihan kysymys on yksinkertaisempi: Kuinka paljon enemmän/vähemmän maksat, verojen ja maksujen muodossa, Suomessa käyttämistäsi palveluista? Ja kuinka paljon vastaavat palvelut maksavat täällä vakuutusten ja huomattavasti pienempien verojen muodossa? Voihan olla että joidenkin tapauksessa Suomen vaihtoehto on halvempi/parempi, emmekä väitä että Boquete olisi aina kaikille paras vaihtoehto. Uskomme että hyvin monen kohdalla tänne muuttaminen nostaa elämänlaatua selkeästi, ja se riittää meille.

Lasten päivähoidosta, koulujen laadusta yms emme vielä osaa sanoa, mutta muilta ulkomaalaisilta olemme kuulleet että lapsille tämä on ihan hyvä paikka (ja miksi ei olisi?). Ja tietenkin täällä on paljon myös paikallisia lapsia. Koulutuksen laatua miettiessä palaammekin taas pitkällä tähtäimellä yhteisesti jaettuihin resursseihin: jos tänne tulee enemmän lapsiperheitä, niin esimerkiksi jonkinlainen kotikoulun ja yksityiskoulun yhdistelmä saattaa olla paras ratkaisu. Vanhustenhuollosta emme osaa sanoa, eikä asia ole meille ajankohtainen. Vanhustenhuolto-näkökulmaa voi miettiä toisinkin: nostaako vai laskeeko Suomeen jääminen, eli valtioon luottaminen, todennäköisyyttä ihmisarvoiseen vanhuuteen omalla kohdallasi?

Terveydenhuoltoa varten kannattaa Suomen ulkopuolella ottaa terveysvakuutus. Globaalisti voimassa oleva terveysvakuutus (isojen laskujen varalle, pieniin laskuihin vakuutuksella varautuminen maksaa ajan myötä enemmän kuin ilman vakuutusta) maksaa n. 100e kuussa. Voi olla että pelkästään Panamassa voimassa olevan terveysvakuutuksen voisi saada halvemmallakin, asiaa voinee jossain vaiheessa selvittää.

19 000 asukasta - vaikuttaa perähikiältä keskellä-ei-mitään?

Boquete oli ehkä perähikiä 90-luvulla, silloin täällä oli vain paikallisia maanviljelijöitä. Nyt tilanne on kuitenkin toinen, täällä on aktiivinen ulkomaalaisyhteisö ja lisäksi paljon nuoria travellereita. Boquetessa on paljon hostelleja, ja matkailijoita ja tekemistä riittää. Samaan aikaan rento ja rauhallinen vuoristokylän elämä ei kuitenkaan ole muuttunut negatiivisessa mielessä mihinkään.

Jos kaupungin sykettä kaipaa, niin alle tunnin ajomatkan päässä on Panaman toiseksi suurin kaupunki David, josta löytyy kyllä kaikenlaista menoa ja meininkiä. Tunnin lentomatkan tai 6h ajomatkan päässä on sitten Latinalaisen Amerikan ykköskaupunki Panama City joka on hyvin kansainvälinen ja kehittynyt. Sieltä löytyy sitten ihan mitä vain ja se onkin loistava vierailukohde aina silloin tällöin. Mielestämme on parempi asua rauhallisessa, turvallisessa ja puhtaassa ympäristössä ja käydä välillä kaupungeissa vierailemassa, kuin toisinpäin.

Eikö (kohde x) olisi parempi paikka?

Kaikki on tietenkin henkilökohtaisista mieltymyksistä kiinni. Me olemme oman tutkimustyömme tehneet ja olemme sitä mieltä että meille, ja todennäköisesti monille muille, Boquete on paras paikka. Jollekin muulle joku muu paikka voi olla paras, eikä meillä ole tarvetta väittää kenellekään vastaan. Koska olemme kiertäneet niin paljon eri maita, niin kirjoitamme varmasti jossakin vaiheessa erillisen artikkelin yleisimmin harkittujen maiden eroista, ja hyvistä ja huonoista puolista. Vaihtoehtojahan riittää, ja hyvä niin.

Ok, haluan muuttaa! Haluaisin kuitenkin välillä käydä Suomessa, onko se mahdollista vai rankaiseeko verottaja?

Voit tietenkin käydä välillä Suomessa lomailemassa ja lyhyemmillä vierailuilla. Verottajaa kiinnostaa asioiden tosiasiallinen laita, eli se asutko Suomessa vai ulkomailla. Jos muutat oikeasti ja pysyvästi Panamaan, niin tilanne on helppo ja selkeä. Jos aiot pitää asunnot Panamassa ja Suomessa, niin todennäköisesti joudut selvittämään verottajalle hyvin tarkkaan mikä tilanteesi on. Varaudu silloin siihen, että et vapaudu ainakaan täysin yleisestä verovelvollisuudesta. Emme ole veroasiantuntijoita, joten tarkista aina oma tilanteesi ammattilaisilta.

Puhutte kaksoiskansalaisuudesta, mutta Panama ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta. Onko teillä asiasta väärää tietoa?

On totta, että virallisesti Panama ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta. Käytännössä Panama ei kuitenkaan pakota luopumaan muista kansalaisuuksista myöntäessään omansa, eli kaksoiskansalaisuus on mahdollinen (=sinulla voi olla kaksi aitoa, täysin laillista passia). Kansalaisuus sinänsä ei edes oleellinen Panamaan muuttamisesta saatavien hyötyjen saavuttamiseksi. Kaikki tärkeimmät hyödyt saa pelkästään sillä, kun muuttaa tänne pysyvästi. Pysyvä oleskelulupakin on lähinnä bonus.